miercuri, 17 februarie 2016

Ziua Culturii Naţionale, aniversată la Câmpina prin lansări de carte, expoziţii şi piese de teatru

Ziua Culturii Naţionale, aniversată la Câmpina prin lansări de carte, expoziţii şi piese de teatru
Ziua Culturii Naţionale a fost marcată la Câmpina prin două evenimente cu mare impact la public, organizate de recent înfiinţata Societate a Scriitorilor Prahoveni, care şi-a făcut cu acest prilej debutul în spaţiul cultural. Manifestările au cuprins lansări de carte, expoziţii şi piese de teatru.
Astfel, joi 14 ianuarie,  la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”, poetul Florin Dochia a adus în faţa iubitorilor de poezie noul său volum intitulat  „Cântece pentru Inanna”, ilustrat grafic de pictoriţa Lidia Nicolae. Toate lucrările acesteia au fost aşezate într-o expoziţie  vernisată în aceeaşi zi. 
În cadrul manifestării s-au recitat poezii din volum, atât în limba română cât şi în limba franceză, toate poemele fiind traduse de către Laura Şerban. 
Cel de-al doilea eveniment a avut loc vineri, 15 ianuarie, începând cu ora 16.00, la Casa de Cultură „Geo Bogza”. Manifestarea a debutat cu un omagiu închinat marelui poet Mihai Eminescu, mai apoi fiind citite poezii şi fragmente din diferite scrieri ale acestuia.
Programul a continuat cu o lansare de cărţi. La masa de prezidiu s-au aflat scriitorul Florin Dochia, gazetarul şi omul politic Florin Frăţilă însoţit de fiul său, criticul literar Constantin Trandafir şi istoricul Alin Ciupală. 
Prima carte lansată a fost cea a lui Florin Frăţilă, „Pacienţii politici”, ce are la bază impresiile şi cugetările politice notate de autor într-o perioadă destul de tulbure a societăţii româneşti. Florin Dochia spune despre carte că „poate fi o terapeutică. Genul proxim al acestei cărţi ar fi «real fiction», cum se numeşte o asemenea literatură, în general, în lume. Cartea este bună pentru că este o carte rea. Adică nu iartă de multe ori. Ceea ce eu am apreciat cel mai mult la acest volum, încercând să mă detaşez de mine însumi, câmpinean, este că poate fi valabilă oriunde în ţara noastră”.
A doua carte lansată, „Fenomenul K şi alte privelişti literare”, semnat de Florin Dochia, este o relectură şi revizitare continuă a textelor esenţiale din secolul al XX-lea şi înseamnă descoperirea unor grile de judecată critică noi, aspecte şi valori adesea lipsite de vizibilitate la vremea apariţiei lor sau mai târziu. Cartea conţine eseuri despre Kafka, reflecţiile autorului despre un scriitor care şi-a pus amprenta asupra întregii literaturi din secolul XX până astăzi. “Este o carte care îi face multă onoare domnului Dochia, întrucât spune lucruri bine informate” -  spune criticul literar Constantin Trandafir.
Ediţia anastatică a revistei „Urmuz” (1928) a fost prezentată de Maria Dobrescu şi Florin Dochia. Răsfoind cele cinci numere ale acesteia, se poate observa că revista împletea elemente de dadaism şi constructivism. Printre autorii prezenţi prin texte şi ilustraţii se numără Stephan Roll, Ilarie Voronca, Geo Bogza, Victor Brauner, Tristan Tzara, Marc Chagall, Filippo Tommaso Marinetti si Paul Éluard. 
În cadrul evenimentului a fost organizată o expoziţie intitulată, „Anul editorial 2015 la Câmpina”, organizată de Biblioteca Municipală şi prezentată de Liliana Ene, directorul instituţiei, în care au fost expuse toate cărţile autorilor autohtoni apărute anul trecut. Nelipsit de la astfel de acţiuni, epigramistul Ştefan Al. Sasa a delectat invitaţii cu versurile sale pline de umor.
Manifestarea culturală s-a încheiat cu două piese de teatru. “Profu' de franceză” - ultima piesă pusă în scenă de Teatrul “Mircea Albulescu” din Câmpina, o adaptare după Tudor Muşatescu (regizori fiind Ovidiu Cuncea şi Tomi Cristin) şi “Cuibul artiştilor” (Bucureşti), care a fost reprezentaţia surpriză a serii.
Andreea Ştefan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu